"Tavaszi kert" hummusz
sponsored links
Hummusz, avagy csicseriborsókrém, a közel-keleti konyha legismertebb és egyben legrégebbi étele. Szuper egészséges, diétás, finom és villámgyorsan elkészül. Számtalan módon ízesíthetõ, jól variálható kence, de a tahini a lelke, azt semmiképp sem szabad kihagyni belõle. Alább adok tippet, a tahini házi változatához, ráadásul jóval jóval olcsóbb is, mint a bolti. Én most a klasszikus arab hummuszt készítettem, de sok mindennel dúsítható még: curry, kurkuma, pirospaprika, petrezselyem, koriander, különbözõ zöldfûszerek, avokádó, kaliforniai vagy kápia paprika, sült fokhagyma, chili, cayenne bors. Az ízét el tudjuk vinni akár céklás, sütõtökös, édesburgonyás irányba is. Szóval csak a képzeletünk és az ízlésünk szab határt ennek a remek kencének az elkészítéséhez. Tápláló, remek fehérje és rost forrás, alacsony glikémiás indexe miatt cukorbetegeknek is ajánlott. Mivel kint most is szállingózik a hó, ezzel az étellel próbáltam ma a konyhámba csalogatni a tavaszt, hátha hamarabb megérkezik.
"Tavaszi kert" hummusz
Hozzávalók:
- 40 dkg fõtt csicseriborsó (konzerv)
- 1-2 g fokhagyma
- 2-3 ek tahini (szezámpaszta)
- 1 tk só
- 1 tk õrölt római kömény
- 1 ek citromlé
- 0,5-1 dl olívaolaj
tavaszi kerthez:
- zsenge sárgarépa
- hónapos retek
- mini sárga színû paprika
- párolt brokkoli
Elkészítése:
- A csicseriborsót leszûrjük, de a levét felfogjuk, folyó vízzel szûrõben átmossuk, lecsepegtetjük.
- Késes robotgépbe tesszük, hozzáadjuk a fokhagymát, tahinit, sót, római köményt, citromlevet, keveset a csicseriborsó felfogott levébõl és olívaolajat.
- Az egészet összezúzzuk, krémesre kikeverjük.
- Az állagán a felöntõlé vagy olívaolaj hozzáadásával javíthatunk, az ízén pedig fûszerekkel és citromlével lehet finomítani.
- Ne hígítsuk el, sûrû, fõzelék állagúnak kell lennie!
- A hummuszt egy kisebb edénykébe öntjük, egyenletesen elsimítjuk, kanál hátával "barázdákat" húzunk bele és "beültetjük" a tavaszi zöldségekkel.
TIPP:
ehhez a recepthez elegendõ mennyiség
Ha nincs otthon tahini pasztánk készíthetünk házilag is: 100 gramm szezámmagot száraz teflon serpenyõben, rázogatva halvány zsemle színûre pirítunk. (ne égessük meg, mert akkor keserû lesz!) Ha kihûlt, késes robotgépbe tesszük, elõször csak szárazon porrá õröljük, majd 2-3 evõkanál olívaolajat hozzáadva krémesre dolgozzuk.
Ha nagyobb mennyiséget készítünk, amit nem használunk el azonnal, akkor lezárt üvegbe téve, hûtõben kb 1 hónapig eláll.